Događaji

Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija u Delta Cityju!

11. maj 2017.

U ponedeljak, 15. maja, na prodajnom sajmu u Delta Cityju, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika. Poseban panel žirija sastavljen od predstavnika kompanije TeleGroup obilaziće učeničke kompanije i birati pobednika nagrade za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju. 

Sledećeg dana u prostoru Dorćol Placa, učenici će predstaviti publici i žiriju izveštaje svojih kompanija a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studenta vajarstva Milivoja Aksentijevića čije je skulptorsko rešenje osvojilo prvo mesto na nedavno završenom konkursu.

U Beogradu će 15. i 16. maja biti održano Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija na kome će 20 srednjoškolskih timova iz Vršca, Šida, Sombora, Sremske Mitrovice, Niša, Leskovca, Vlasotinca, Beograda, Prijepolja, Lučana, Arilja, Guče i Kragujevca predstaviti svoje proizvode i usluge, kao što su pametne pčelinje košnice, modle za kolače, biorazgradive saksije, organski preparati za negu kože, solarni konektori od limenki, sistemi za navodnjavanje i mnogi drugi.

Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu u Briselu u julu gde će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 35 zemalja.

Takmičenje organizuje Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanije TeleGroup, Manpower Group Srbija i tržnog centra Delta Siti.


Program:
 
15. maj, Delta City  10.30 - 11.00  Otvaranje takmičenja
    11.00 – 17.30  Sajam učeničkih kompanija